چربیهای خون – کلسترول و تریگلیسیرید
|
کلسترول چیست و انواع آن کدامند؟ |
کلسترول، نوعی چربی است که در ساختمان کلیه سلولهای بدن بکار رفته است. این ماده ممکن است در کبد، از چربیهای اشباع شده ساخته شود یا اینکه از طریق مصرف گوشت، تخممرغ و سایر مواد غذایی حیوانی وارد بدن گردد. کلسترول در داخل بدن، به صورتهای مختلفی منتقل میشود. موادی بنام لیپوپروتئینها، کلسترول را در داخل خون، حمل میکنند. دو نوع اصلی لیپوپروتئینها عبارتند از لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی زیاد (HDL LDL) عمدتاً مسئول انتقال کلسترول به بدن است و HDL، کلسترول را از جریان خون خارج میکند. بهمین دلیل، اگر افزایش کلسترول خون، بدلیل افزایش LDL باشد، توام با خطر بیماریهای قلبی – عروقی میباشد. مردان پس از ۳۵ سالگی و زنان پس از ۴۵ سالگی، باید سطح کلسترول خون خود را منظماً اندازهگیری نمایند. |
تصویر |
|
|
جدول |
|
|
آزمون |
مقادیر طبیعی |
توضیح |
|
|
در چاقی، برخی اختلالات ارثی، بیماریهای کبد، کلیه و پانکراس، مقدار آن بالا میرود. در سوء تغذیه، مقدار آن پایین میآید. |
|
|
علاوه بر نوع تغذیه، در کمکاری تیروئید، دیابت، بارداری و برخی بیماریهای کلیه و کبد بالا می رود. ممکن است کلسترول بصورت خانوادگی بالا باشد. |
|
|
افزایش آن با افزایش خطر عوارض قلبی – عروقی همراه است. |
|
|
در صورت کاهش به کمتر از ۴۰، خطر عوارض قلبی – عرقی افزایش مییابد. نسبت LDL به HDL ۴ باشد. |
|
|