آموکسی سیلین

نام (عنوان)=آموکسی سیلین Amoxicillin

واژه های مشابه=Amoxiccilin  amoxicilin amokcicillin amokcicillin آموکسیسیلین  آموکصی صیلین آموکثی ثیلین

گروه یا دسته دارویی=آنتی بیوتیک Anti biotic    An.B

اسامی تجاری=

 Amoxil
Larotid

Trimox
Wymox

اشکال دارویی=    Cap:500 mg   Cap:250 mg Susp:125mg/5ml  Susp:250 mg/5ml

این آنتی بیوتیک در حال حاضر بهترین آنتی بیوتیک در رژیم خوراکی پروفیلاکسی است و علت به کارگیری آن در پروفیلاکسی به سبب آن است کهغلظت خونی بالاتر و نیز طولانی تر را تسبت بهتزریق دیگر آنتی بیوتیک ها ایجاد می کند.

این آنتی بیوتیک بر روی استرپتوکوک های آلفا همولیتیک که عامل اندو کارتیت است بسیار موثر اس.

آموکسی سیلین جذب بهتری از دستگاه گوارشدارد و از لحاظ فارماکو کینتیک قابل اعتماد تر است.

غلظت خونی این آنتی بیوتیک در خون بعد از مصرف به سرعت بالا رفته در نتیجه در مواردی که احتمال انتشار عفونت سریع مطرح است همانند آبسه های حاد دهانی یا پریودنتال میتواند تجویز خوبی باشد.

تجویز این دارو برای کودکان ۲۰ تا ۴۰ میلی گرم بر کیلوگرم در روز در دوز های ۸ ساعتی صورت می گیرد که به صورت متوسط برای کودکان زیر ۱۲ کیلوگرم هر ۸ ساعت یک پیمانه سوسپانسیون ۲۵۰ میلی گرمی و یا کپسول ۲۵۰ میلی گرمی و برای افراد بالای ۲۷ کیلوگرم و بزرگسال ۵۰۰ میلی گرمی هر ۸ ساعت به مدت یک هفته تجویز می شود.درمان در آبسه های حاد میتواند با یکloading dose

۳ گرمی که معادل تجویز تزریقی آن است آغاز و در نوبت های بعدی ۲۵۰ و یا ۵۰۰ میلی گرمی ۳بار در روز صورت گیرد.

در پری کرونایتیس شدید اگر بیمار دارای تریسموس . تورم مشخص د هانی .افزایش درجه حرارت بدن و لنفادنوپاتی باشد درمان ۳ گرم آموکسی سیلین خوراکی در ابتدا و پس از ۸ ساعت درمان با ۲۵۰ نا ۵۰۰ میلی گرمی ادامه می یابد.

ولی در درمان پری کرونایتیس متوسط درمان پیشنهادی ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم آموکسی سیلین است یا مترونیدازول

در پریودنتیت قبل از بلوغ که تخریب سریع استخوان در اطراف دندان های شیری مطرح است و معمولا زمینه ژنتیکی نیز دارد علاوه بر رعایت بهداشت از سوی بیمار و جرم گیری دوز ۱۲۵ تا ۲۵۰ میلی گرمی آموکسی سیلین ۳ بار در روز به مدت ۱ هفته پیشنهاد میگردد نکته قابل توجه اثر بیشتر تترا سایکلین است اما به علت سن کودک و اثرات سوء بر روی دندان ها تجویز نمیگردد.

در آبسه های حاد پری آپیکال علاوه بر درناژ از راه کانال یا در آبسه هاس پریو دنتال حاد علاوه بر درناژ از طریق برش سالکوس اگر بیمار تب داشته باشد باید آنتی بیوتیک دریافت کند که داروی انتخابی پنی سیلین استولی میتوانیم از آموکسی سیلین نیز استفاده کنیم در صورتی که بوی شدید عفونت وجود داشته باشد و ما به باکتری های بی هوازی مشکوک باشیم که درمان پیشنهادی آموکسی سیلین همراه با مترونیدازول به میزان ۴۰۰ میلی گرم ۲ تا ۳ بار در روز به مدت ۵ روز است.

نکته:غالبآ در آبسه های حاد پری آپیکال مخلوطی از میکرو ارگانیسم های هوازی و بی هوازی مطرح است.

در آبسه های پریودنتال مزمن که عمومآ با سینوس همراه بوده و دندان نیز وایتال است و در رادیوگرافی تحلیل کرست آلوئول را دارد علاوه بر درناژ و دبریدمان پاکت آموکسی سیلین به مدت ۵ روز ۲۵۰ یا ۵۰۰ میلی گرم تجویز می گردد.

در درمان استئومیلیت علاوه بر خارج کردن سکستر و استخوان نکروتیک آموکسی سیلین همراه با یک آنتی بیوتیک مقاوم به پنی سیلیاز مثل کلوگزاسیلین تجویز می شود.( بزرگسالان ۵۰۰ میلی گرم آموکسی سیلین هر ۸ ساعت + ۲۵۰ میلی گرم کلوگزاسیلینهر ۶ ساعت و در کودکان ۲۰ تا ۴۰ میلی گرم بر کیلوگرم در دوز های ۸ ساعتی آموکسی سیلین + ۵۰ تا ۱۰ میلی گرم بر کیلوگرم کلوگزاسیلین هر ۶ ساعت به مدت ۲ هفته یا بیشتر)

سلولیت بیشتر  در کف دهان توسعه می یابد و اغلب از عفونت اترپتو کوکی به وجود می آید و با چرک زیادی نیست ولی اگر چرک زیاد باشد نشان دهنده عفونت استافیلوکوکی است و اغلب همراه با یک بی هوازی مثل گونه ای از باکتروئید است اگر چرک باشد باید درناژ صورت گیرد و درمان اولیه با استفاده از آموکسی سیلین داخل وریدی ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرمی هر ۸ ساعت ۱ بار و آموکسی سیلین خوراکی ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرمی هر ۸ ساعت ادامه یابد اگر مشکوک به عفونت باکتروئید بودیم( بعد از تشخیص آزمایشگاه) مترونیدازول وریدی ۵۰۰ میلی گرمی ۲ بار در روز داروی انتخابی خواهد بود و اگر عامل استافیلوکوک های مولد پنی سیلیناز باشد از کلوگزاسیلیناستفاده می کنیم.

درمان آنژین لدویک انفوزیون داخل وریدی ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرمی آموکسی سیلین و ۵۰۰ میلی گرمی مترونیدازول هر ۸ ساعت ۱ بار است.در صورت حساسیت بیمار به پنی سیلین ها از کلیندا مایسین وریدی ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلی گرم هر ۶ ساعت ۱ باز استفاده می کنیم.

نکته:اریترو مایسین ممکن است تجویز بشود ولی این دارو بایستی به صورت انفوزیون وریدی آهسته تزریق شود.

برای جذب بهتر آموکسی سیلین داروباید که با معده خالی مصرف شود (جذب حداکثر) اما تاثیر چندانی در جذب دارو ندارد.

آموکسی سیلین در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه باید با احتیاط تجویز شود و مصرف آن در بیماران با نارسایی متوسط تا شدید کلیه کاهش یابد.

آموکسی سیلین از راه خوراکی غلظت خونی ۲ برابر آمپی سیلین دارد.

مصرف آموکسی سیلین در بیماران مبتلا به مونو نوکلئوز عفونی بایستی با احتیاط باشد چون موجب بثورات پوستی می شود.

پایداری سوسپانسیون آموکسی سیلین بعد از تهیه مت ۷ روز در دمای خانه و ۱۴ روز در یخچال است.

مصرف آموکسی سیلین در بیمارانی که به پنی سیلین یا سفالوسپورین حساسیت مفرط دارند ممنوع است.

آموکسی سیلین به راحتی در شیر مادر ترشح می شود و بی ضرری آن در زمان شیر دهی ثابت نشده لذا قطع شیردهی و تغییر رژیم غذایی کودک در دوره درمانی توصیه می شود.

در بارداری این دارو جز رده B محسوب می شود.

اگر آموکسی سیلین با آنتب بیوتیک های باکتریو استاتیک مثل تتراسایکلین.اریترو مایسین.لینکومایسین مصرف شود اثر ضد میکروبی آن کاهش می یابد.

آموکسی سیلین ممکن است کمتر از سایر هم خانواده پنی سیلین مثل آمپی سیلین سبب بروز اسهال شود بنابراین در بیماران با تجربه بروز اسهال پس از مصرف پنی سیلین امتخابی خوب است.